top of page
Empty Stadium

OVER FC DEPOT

Onze historiek

In 2021 vierde FC Depot zijn 50-jarig bestaan. Uiteraard hebben we dat eens goed gevierd, waarbij we enkele oudgedienden uitnodigden op het podium om hun verhaal te delen. Mede-oprichter en ex-bestuurslid Remy Ophalvens rakelde voor de gelegenheid de geschiedenis van onze club op. Voor de afwezigen die graag wat meer over ons te weten komen, laten we hem ook met plezier aan het woord op onze website.

Screenshot 2021-09-22 at 21.07.20.png

Mede-oprichter en ex-bestuurslid

Remy Ophalvens

Alles begon in café WIELS DEPOT, gelegen rechtover de stelplaats van de buurtspoorweg op de Bergense steenweg in de wijk “Het Rad” te Anderlecht.  We kwamen er met enkele vrienden bijeen om te kaarten, te tafelvoetballen en jacket te spelen met de plaatselijke vereniging, maar ook om pintjes te drinken. We beseften dat we een beetje meer moesten bewegen en tussen

pot en pint besloten we met vrienden en sympathisanten in 1971 een voetbalploeg te stichten: FC REAL DEPOT. De eerste match speelden we met mauve truitjes en met zwarte broeken in Evere tegen een plaatselijke  amateurploeg. We waren met 10 en we verloren met 3-1. Sommigen van

ons speelden zelfs met geleende schoenen!
 

Ondertussen is het café al lang verdwenen, de brouwerij Wielemans-Ceuppens brouwt niet meer, de boerentram rijdt niet meer, maar FC Depot voetbalt nog steeds! De eerste 3 jaren voetbalden we meestal op verplaatsing omdat we nog geen eigen vast plein hadden.

Met spelers afkomstig uit Anderlecht en omliggende gemeenten besloten we om in 1974 aan te sluiten bij de Brusselse Federatie A.B.S.S.A., onderafdeling van de Belgische Voetbalbond. Van de gemeente mochten we thuis aantreden op de terreinen aan de wijk Vogelenzang te Anderlecht. Nu moesten we onze naam veranderen in FC DEPOT. Real stond voor koninklijke en mag enkel vanaf 50 jaar bestaan in de naam voorkomen. ROYAL FOOTBALL CLUB DEPOT zou nu dus best wel kunnen.
 

Door omstandigheden verhuisden we in 1975 met ons lokaal naar café BOER VAN BRUSSEL op de Lenniksebaan nog altijd in de wijk Het Rad. Aangezien we geen spelers mochten opstellen die in provinciale reeksen uitkwamen voor het eerste elftal, besloten we in 1977 over te stappen naar het AVVV verbond, ondertussen ook al KAVVV! In 1978 en 1979 behaalden we de beker van sportiviteit en in 1980 speelde FC Depot voor de eerste maal kampioen in 3de Afdeling D en promoveerde naar de 2de afdeling.

Om de vriendschapsbanden aan te scherpen organiseerden we op het einde van elk seizoen gezinsuitstappen. We gingen naar Amsterdam, naar Parijs, naar Duitsland en in eigen land naar Lier, Poperinge en Hoei. Ook Sinterklaas kwam jaarlijks op bezoek bij onze kinderen.
 

In 1984 zakten we terug naar 3de afdeling. Na lang aandringen mochten we van de gemeente aantreden op een plein aan de Lenniksebaan , rechtover ons lokaal. In 1985 krijgen we voor de 3de maal de beker van sportiviteit. In 1986 vierden we ons 15jarig bestaan met de ganse groep in Domein Hengelhoef te Houthalen. 1985, 1986 en 1987 waren zorgeloze jaren waarin we eens 5de en eens vice-kampioen werden.

Omdat ons terrein, door gebrekkig onderhoud, grasloos en hobbelig was geworden, speelden we vanaf 1989 te Stroppen in Halle. Dat jaar konden we een speler/trainer aansluiten die het klappen van de zweep geleerd had als jeugdspeler van het grote RSC Anderlecht. Kris Vlaeminck, einde carrière bij vele ploegen uit de nationale reeksen pakte het professioneler aan.
 

Onder zijn leiding mochten we in 1991 als vice-kampioen na FC Polonia stijgen naar 2de afdeling. We trainden 2x per week en dat wierp zijn vruchten af. Tevens behaalden we ook voor de 4de maal de beker van sportiviteit. Aangezien het merendeel van onze leden afkomstig was van Sint-Pieters-Leeuw wordt dit jaar ook besloten om Anderlecht te verlaten en de maatschappelijke zetel te vestigen in het Ontmoetingscentrum Merselborre te Vlezenbeek, nu nog steeds ons lokaal. Dit seizoen worden we tevens lid van de Sportraad van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.
 

Tijdens het seizoen 1995-1996, in ons 25ste levensjaar, worden we voor de 2de keer kampioen en promoveerden we naar de eerste afdeling. In het bijzijn van de Schepen van Sport en van een afvaardiging van het Bestuur van AVVV wordt een academische zitting gehouden. Later worden we ontvangen op het gemeentehuis. Vanaf nu spelen we onze thuismatchen op SK Vlezenbeek.
 

Van 1997 tot 2008 hadden we ook een veteranenploeg onder de leiding van huidig bestuurslid Jean-Pierre Longin dit met assistentie van Marcel Mertens, ondertussen ook al 43 jaar lid van de club. We speelden enkel vriendenwedstijden, dit meestal op vrijdagavond. In 2001, ter gelegenheid van ons 30jarig bestaan hielden we een gezellig samenzijn in ons lokaal en organiseerden we de bekerfinale van het verbond.

In 2002 behaalde FC Depot het allerhoogste op sportief vlak. Onder Kris Vlaeminck en Dirk Biltereyst werden we kampioen in de eerste afdeling, dit met een ploeg die wat gemiddelde leeftijd betreft, ver boven die van de andere ploegen uitstak, maar met spelers die op provinciaal en nationaal niveau hun strepen al verdiend hadden. We pakten later ook nog de Supercup!
 

Een hoogtepunt bij FC Depot is nu nog steeds de nieuwjaarsviering waarop we alle leden met hun partner uitnodigen. In de beginperiode gebeurde dit met een traiteur in ons lokaal en tot in 2014 kwamen we bijeen in de toenmalige Vlezenbeekse Casy. Vanaf 2015 organiseren we deze activiteit in het vermaarde Krekelhof te Gooik.
 

De jaarlijkse gezinsuitstappen in Belgische vakantiehuizen bleven zeer populair bij de leden met uitstappen naar Westende, Oostduinkerke, De Panne en Blankenberge aan zee, naar La- Roche, Heer-sur- Meuse, Spa en Herbeumont in de Ardennen, naar Retie in de Antwerpse Kempen, naar Mont-Saint-Aubert bij Doornik en naar Deinze op de Leie. Vanaf 2015 koos het vernieuwde bestuur voor de “Van der Valk” hotels, dit zowel in Nederland als in België.
 

Eén van de strafste extra-sportieve activiteiten beleefden we in 2004 tijdens onze uitstap naar de streek van York in Noord Engeland. We speelden er een vriendenmatch tegen het plaatselijke Overthorpe, uitkomend in de Premier Amateur League. De uitslag was 0-0. De feilloze organisatie was van Yvo Van Nieuwenhoven, later ook nog voorzitter van 2013 tot 2016.

Na het kampioenenjaar volgden verschillende trainers elkaar op. Ieder jaar werd top 5 een doelstelling, doelstelling die we regelmatig haalden. In 2011 vierden we ons 40jarig bestaan met een weekend Rudesheim aan de Rijn. In 2012, 10 jaar na het behalen van de verbondstitel brachten we de toenmalige kampioenen nog eens bijeen voor een etentje in het Wijnatelier van Kris Vlaeminck.

In 2013 haakten 2 boegbeelden van de club af: Eli Baukens, 31 jaar voorzitter, gaf de fakkel door en legde zich toe op de plaatselijke OKRA afdeling te Lot, waar hij nu ook voorzitter is, en Jean-Pierre Ophalvens, onafgebroken schatbewaarder van het eerste uur, verliet het bestuur na 43 jaar om schatbewaarder te worden bij OKRA Vlezenbeek. Beiden bleven bij de club aangesloten en wonen nog regelmatig de wedstrijden bij.

Onder impuls van toenmalig secretaris Hubert Timmermans schakelt FC Depot in 2014 over van een feitelijke vereniging naar een V.Z.W.. 2015 was een zwak sportief seizoen met de laatste plaats als resultaat. Wegens het wegvallen van FC Polonia, dat naar provinciale ging en van JB United dat zich in de veteranenreeks inschreef, besliste de KAVVV bond dat er geen zakkers waren en hield alzo FC Depot in eerste afdeling.

In het seizoen 2015-2016 konden we ons in eerste handhaven. En dan kwam er een sportieve injectie toen 7 voetbalvrienden van SK Leeuw overkwamen naar onze club. Dit was en is nog steeds belangrijk voor het voortbestaan van de ploeg. In januari 2018 moesten we samen met SK Vlezenbeek ons terrein verlaten voor dringende werken en we verhuisden naar KFC Zuun. Ondertussen beschikt SK Vlezenbeek over kunstgras en over een spiksplinternieuwe accommodatie, maar de Vlezenbeekse vereniging FC Depot blijft desondanks zijn thuismatchen afwerken in Zuun.

 

Tot slot nog een dankwoordje aan Frank Briers, 7de voorzitter van FC Depot, aan de slag sinds 2016. Met zijn bestuursploeg heeft hij ons levenswerk uitstekend voortgezet. Zo lang we kunnen zullen we lid blijven en zullen we jullie ook blijven steunen. Doe zo voort!

Hopelijk is de nare Covid-periode weldra voorbij en kunnen we met seizoen 2021-22 ons 26ste jaar, zonder onderbreking, in eerste afdeling in normale omstandigheden afwerken onder de 2 nieuwe trainers.

Lang leve Depot!

bottom of page